Domotica & KNX

Koomen Elektro kan uw woning of bedrijfspand automatiseren naar uw wens. Kleine aanpassingen zoals de verlichting in de woonkamer bedienen vanaf uw smartphone of tablet, mét behoud van de schakelaars, het bedienen van de thermostaat op afstand. Of uitgebreidere wensen zoals integreren van camerabeelden, alarm, verlichting en klimaat. Nagenoeg alles is mogelijk.

Koomen Elektro is KNX partner, Fibaro Installateur en E net partner. Wij werken zodoende met de hoogste standaarden wat betreft de betrouwbaarheid van uw automatisering systeem.

KNX is de enige wereldwijd erkende standaard voor woning- en gebouwautomatisering. KNX is een communicatieprotocol dat men kan gebruiken om installaties en apparaten te automatiseren en te koppelen. Het gaat daarbij om uiteenlopende installaties; van verlichting tot verwarming, van beveiliging tot ventilatie, maar ook audio en video, slimme energiemeters en zelfs witgoed, zoals wasmachines of wasdrogers.

Waar al deze installaties tot op heden onafhankelijk van elkaar functioneerden en werden bestuurd, kan men met KNX alle systemen en componenten tot een geheel smeden. De besturing is daardoor centraal en veel overzichtelijker uit te voeren. Het communicatieprotocol KNX kan men via aparte busleidingen laten verlopen, maar ook via ethernet of draadloze protocollen.

Alle componenten en systemen van fabrikanten (wereldwijd al zo’n 150 stuks) die zich bij KNX hebben aangesloten, kunnen onderling worden gekoppeld. Dit bezorgt opdrachtgevers veel meer keuzevrijheid en een toekomstvast automatiseringssysteem.

De voordelen van KNX op een rij:

  • Energiebesparing: Verlichting en verwarming zijn enkel aangeschakeld wanneer echt nodig, bv. op basis van tijdsprofielen en/of fysieke aanwezigheid, om daarmee energie en dus geld te besparen. Verder kan verlichting ook automatisch op basis van de aanwezige daglichtintensiteit gestuurd worden, om het energieverbruik voor verlichting werkelijk tot het strikte minimum te herleiden (enkel daar waar nodig zal de verlichting ingeschakeld worden).

  • Onafhankelijk: Omdat KNX fabrikantonafhankelijk is, kunnen onderdelen van verschillende fabrikanten en verschillende communicatiemedia (twisted pair, radio frequency, power line of IP/Ethernet) zonder enig probleem in één installatie gecombineerd worden. Ook andere standaards (bijv. Philips HUE, Apple home kit) kunnen geïntegreerd worden in uw KNX installatie.
  • Flexibel en toekomstgericht: Een KNX-installatie kan op zeer eenvoudige wijze aangepast worden voor nieuwe toepassingen, ook het uitbreiden levert geen enkel probleem op. Nieuwe apparatuur kan zeer gemakkelijk aan een bestaande installatie gekoppeld worden.

Zie hier een promoflimpje over KNX

Fibaro en het bijbehorend protocol Z-Wave, maakt het mogelijk om alle elektrische apparaten ook draadloos te bedienen, controleren of te koppelen. Dit alles is mogelijk zonder de bestaande elektrische installatie aan te passen of aan te tasten. Door de Z-Wave technologie met RF 2-weg communicatie is de bediening net zo veilig en zeker als het overhalen van een schakelaar. De micromodules kunnen eenvoudig achter de bestaande schakelaars geïnstalleerd worden en zijn compatibel met uw huidige elektrische installatie, er is dus (meestal) geen nieuwe bedrading nodig.

Koomen Elektro is ook eNet SMART HOME Service Partner. Het eNet systeem is ideaal om bestaande installaties “smart” te maken. Dat wil zeggen door middel van eigen professionele draadloze verbindingen kunt uw de bestaande verlichting, verwarming, jaloezieën, etc. bedienen op elke plek in het huis, via handzenders of in combinatie met de eNet server ook op afstand via de smartphone. Met de eNet app kunt uw verlichting, scenes en aan-uit schema’s maken voor al uw aangesloten apparatuur.

Zie hier een promofilmpje over eNet